fbpx

5+1 tévhit amiből tanulhatsz!

1. A fűnyírás nem árthat a pázsitnak

 

Való igaz, hogy a szép, ápolt gyep titka a rendszeres fűnyírás. Azonban ügyeljen arra, hogy a fűnyíró kései élesek legyenek, mert az életlen pengék roncsolják a fűszálakat.

 

2. Minél rövidebb a fű, annál jobb

 

Ha túl rövidre vágja a füvet, akkor romlik a nedvességmegkötő képessége, könnyen kiszáradhat. Az optimális vágási magasság 5-6 cm nyáron. Ügyeljen arra, hogy ennél soha ne vágja rövidebbre a füvet. Tavasszal és ősszel az aktív növekedési időszakban tarthatja 3-4 cm között.

 

3. A gyakori fűnyírás kiöli a gyomokat

 

Valóban megakadályozható a gyakori fűnyírással az egy- illetve kétszikű gyomok elburjánzása, visszaszorítása, azonban vannak olyan gyomfajták is, melyek kifejezetten a rövid fűben kapnak erőre. A gyomoktól csak szelektív gyomirtással lehet megszabadulni.

 

4. Az üde zöld pázsit titka a gyakori öntözés

 

Az öntözés valóban fontos, viszont nem mindegy milyen gyakorisággal és milyen mennyiségben locsolunk. A pázsit akkor lesz szép, ha mély gyökeret tud ereszteni. Ha gyakran, de keveset öntözzük, nem lesz igénye, hogy mélyre eressze a gyökereit, hiszen mindig számít a nedvesség utánpótlására. Hasznosabb, ha ritkábban, de alaposabban öntözünk.
Emellett a gyakori locsolás a talajban lévő tápanyagok kimosódásához is vezet.

 

5. Elég évente egyszer műtrágyázni a gyepet

 

A növényeknek életszakaszonként más és más arányban van szüksége az egyes tápanyagokra, tehát ehhez kell igazítani táplálásukat is.. Ez tavasszal egy N túlsúlyos szerves trágyával vagy akár a saját magunk által gyűjtött, rostált kerti komposzttal is megtörténhet. Ennek hatására a pázsitot alkotó fűmagelegy elkezd intenzíven növekedni, felveszi méregzöld színét, amit a nyári kondicionáló tápanyag-utánpótlással fenntarthatunk. A szerves trágya hatása kiszórás után 2 hónapig tart, utána újra el kell végezni. Ősszel további kondicionáló szerves trágya kiszórása szükséges, amely a gyep gyökerezését, téli megerősödését segíti elő.

 

5+1. Mindegy mikor locsolom a kertem, a lényeg hogy locsolom

 

A helyes öntözés az egyik legfontosabb munkafolyamat, ha szép gyepet szeretnénk. Ha elfelejtettük meglocsolni a füvet egy meleg, napsütötte héten és a fű kiszárad már nem lehet helyre hozni. Épp ezért fontos a rendszeres locsolás. Erre a legjobb időszak a reggeli órák, illetve egy rövid öntözés az ebéd utáni órákban.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További posztok